Favicon online marketing bureau JP Marketings Rotterdam
Marketing trends 2024 | Neemt AI ons werk over?

13 online marketing trends en strategieën voor 2024 | neemt AI ons werk over?

Van krantenadvertenties tot kunstmatige intelligentie, marketingtrends komen en gaan naarmate technologie en consumentenvoorkeuren veranderen. Dat betekent dat marketingleiders niet altijd kunnen vertrouwen op beproefde beste praktijken. In plaats daarvan is het essentieel om toekomstige trends te anticiperen om je voorsprong te behouden en effectieve marketingstrategieën te ontwikkelen.

13 online marketing trends voor 2024

2024 belooft interessanter – en uitdagender – te worden voor marketeers dan ooit tevoren, met een golf van nieuwe technologie en consumentengedrag. Hier zijn 13 marketingtrends om naar uit te kijken, zodat je de concurrentie voor kunt blijven.

 1. Trendspotting & Data analyse
 2. Stroomlijnen dagelijkse marketing
 3. Ai gestuurde klanteninteracties
 4. Nieuwe targetoplossingen
 5. Langdurige relaties tussen influencers
 6. Live streaming 
 7. Gebruikers gegenereerde inhoud
 8. Hyperpersonalisatie
 9. Verbeterde gebruikerservaring
 10. Voice search SEO
 11. VR gebaseerde apps
 12. Authenticiteit met ai
 13. Vertrouwen en privacy

Nu we de trends hebben benoemd, laten we dieper ingaan op elk van hen.

Een van de meest voorkomende vragen is "neemt AI ons werk over?"

AI neemt niet volledig ons werk over, maar automatiseert repetitieve taken. Het creëert nieuwe kansen en stimuleert groei in sectoren zoals data-analyse, terwijl menselijke inbreng essentieel blijft voor creativiteit, strategische besluitvorming en ethische toezicht. Het bevordert samenwerking tussen mens en machine, waarbij AI als een hulpmiddel fungeert om productiviteit te verhogen en innovatie te versnellen. Het is van cruciaal belang dat we de opkomst van AI begeleiden met educatie en ethische richtlijnen om een gebalanceerde synergie te waarborgen, waarbij technologische vooruitgang en menselijke vaardigheden elkaar aanvullen voor een optimale werkervaring.

1. Trendspotting en data-analyse

 • Na onderzoek van het CBS blijkt dat in 2023, 32% van de bedrijven waarbij 250 tot 500 mensen werkzaam zijn, AI voor data-analyse gebruikt. Waarvan in de informatie en communicatie sector in 2019 maarliefst 34% al gebruik maakt van AI. AI-gedreven modellen en machine learning helpen marketeers en instanties de doelgroep beter te begrijpen, optimaliseren uitgaven en marketinginspanningen, plannen beter en begrijpen het koopgedrag.
White Blue Modern Pie Chart Graph1
Beschikbare data CBS

2. stroomlijnen van dagelijkse marketingtaken

 • AI kan marketeers helpen sneller te bewegen door routineus werk te automatiseren. In 2024 zullen verbeteringen in AI-productiviteit onder meer automatiseringen omvatten voor het snel starten, toewijzen en overdragen van werk, virtuele assistenten voor berichten en statusrapporten, en verbeteringen aan generatieve AI-tools.

3. AI-gestuurde klantinteracties en conversatiemarketing

 • Conversatiemarketing maakt gebruik van gerichte berichten en AI-automatisering voor realtime interactie met klanten. AI-aangedreven chatbots en virtuele assistenten veranderen de klantenservice en conversatiemarketing wordt steeds populairder om aan de directe behoeften van klanten te voldoen.
Klantinteracties met AI

4. Nieuwe targetingoplossingen

 • Met Google dat in 2024 third-party cookies uitfaseert, testen merken alternatieve targetingoplossingen, waarschijnlijk gebaseerd op AI-modellering om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te blijven ontwikkelen.

5. langdurige relatie tussen influencers en merken

 • Influencer marketing groeide met 29% in 2023 en zal waarschijnlijk blijven groeien in 2024. Langdurige relaties tussen influencers en merken worden steeds belangrijker voor merkbekendheid en het opbouwen van vertrouwen.

6. Live streaming en op video gebaseerde inhoud

 • Korte video’s worden steeds belangrijker in sociale media marketing, met live streaming als een effectieve trend. In 2023 groeide de wereldwijde live streaming-markt met 20%, en het gebruik van live streaming met influencer marketing biedt directe betrokkenheid bij potentiële klanten.

7. Gebruikers gegenereerde inhoud

 • UGC, van TikTok-trends tot #OOTD-posts, wordt steeds belangrijker voor merkauthenticiteit. Het outsourcen van marketing naar klanten kan kosteneffectief zijn en voldoen aan de vraag naar echtheid.

8. Hyperpersonalisatie

 • Met 90% van de consumenten die gepersonaliseerde marketing waarderen, gebruiken merken machine learning-algoritmen om op maat gemaakte inhoud, productaanbevelingen en advertenties te leveren over alle touchpoints.

9. Verbeterde gebruikerservaring over apparaten heen

 • Een goede gebruikerservaring (UX) is essentieel, vooral op websites en apps. Minimalisme, voice-activated interfaces en andere UX-trends worden steeds belangrijker voor het behouden van klantloyaliteit.

10. Voice search-tactieken voor SEO

 • Marketeers gebruiken voice search als SEO-tool, waardoor ze content aanpassen aan conversational question-and-answer formats om snelle, nauwkeurige antwoorden te bieden.

11. VR-gebaseerde tools en apps

 • Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) worden steeds populairder in marketing om een realistische ervaring te bieden. VR-marketingtactieken, zoals virtuele try-ons en Instagram-filters, zullen naar verwachting in 2024 innovatiever worden.

12. Authenticiteit, vooral met AI

 • Klanten verlangen authenticiteit, vooral nu AI-technologie evolueert. Het is belangrijk om een menselijk aspect toe te voegen aan messaging en content en duidelijk te communiceren over het verantwoord gebruik van AI.

13. Benadrukken van vertrouwen en consumentenprivacy

 • Met 89% van de consumenten die meer controle willen over hun gegevens, is het opbouwen van vertrouwen en het waarborgen van privacy cruciaal. Communicatie over gegevensbeveiliging helpt klanten zich veiliger te voelen bij het verstrekken van persoonlijke informatie.

Conclusie

In 2024 staan marketeers voor een opwindende en uitdagende periode, waarin technologische vooruitgang en veranderend consumentengedrag het marketinglandschap blijvend beïnvloeden. De verschuivingen in de branche vereisen een proactieve benadering van marketingleiders, aangezien beproefde praktijken niet langer vanzelfsprekend zijn. Het anticiperen op toekomstige trends is cruciaal om een concurrentievoordeel te behouden en effectieve marketingstrategieën te ontwikkelen.

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) domineert de marketingarena, met generatieve AI-tools zoals ChatGPT die het landschap transformeren. Marketeers zullen in 2024 blijven profiteren van nieuwe technologieën om efficiëntie te vergroten en strategieën sneller op de markt te brengen. Belangrijke trends zoals trendspotting en data-analyse, AI-gedreven klantinteracties, en geavanceerde targetingoplossingen illustreren de evolutie van marketingmethoden.

Daarnaast zal de sociale media marketingwereld een nieuwe fase ingaan, met langdurige influencer-merkrelaties en de voortdurende opkomst van videocontent en live streaming. User-generated content (UGC) wordt een krachtig instrument voor merkauthenticiteit, terwijl verbeterde klantenservice en hyperpersonalisatie de klantervaring optimaliseren.

Het jaar 2024 markeert ook een tijdperk waarin het belang van vertrouwen, privacy en authenticiteit wordt benadrukt. Marketeers worden uitgedaagd om AI op een verantwoorde manier te integreren, terwijl klantprivacy wordt gewaarborgd. Het streven naar een menselijke benadering in de communicatie en het bouwen van vertrouwen krijgen prioriteit.

Als marketeers deze trends omarmen en zich aanpassen aan de veranderende dynamiek, zullen ze niet alleen relevant blijven, maar ook gedijen in een landschap dat wordt gevormd door innovatie en de voortdurende vraag naar echtheid en gepersonaliseerde ervaringen.

Wellicht ook interessant