Favicon online marketing bureau JP Marketings Rotterdam
Lokale SEO | Wat is Lokale SEO

Inhoudsopgave

Hoe optimaliseer je je website voor lokale SEO: Een uitgebreide gids

Het optimaliseren van je website voor lokale SEO is essentieel voor bedrijven die klanten in specifieke geografische gebieden willen aantrekken. Hier zijn tien gedetailleerde stappen die je kunt volgen om je lokale zichtbaarheid te verbeteren en hoger te ranken in de zoekresultaten van Google.

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO richt zich op het verbeteren van de zichtbaarheid van lokale bedrijven in zoekmachines, vooral wanneer mensen in de buurt zoeken naar relevante producten of diensten. Door optimalisatie van website-inhoud, het beheren van een Google Mijn Bedrijf-profiel, het verkrijgen van positieve beoordelingen en het opbouwen van lokale vermeldingen, probeert lokale SEO ervoor te zorgen dat een bedrijf verschijnt in de ‘Local Pack’ of ‘Map Pack’ van zoekresultaten. Dit leidt tot meer verkeer naar de fysieke locatie en een concurrentievoordeel in lokale markten.

1. Maak een Google Mijn Bedrijf-account aan

Het claimen en optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf (GMB) profiel is een cruciale eerste stap voor lokale SEO. Volg deze stappen om je GMB-profiel optimaal in te richten:

 • Claim je bedrijf: Zoek je bedrijf op Google Mijn Bedrijf en volg de stappen om het te claimen. Dit geeft je de controle over de informatie die wordt weergegeven in de zoekresultaten en Google Maps.
 • Vul je profiel volledig in: Zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie zoals naam, adres en telefoonnummer (NAT) correct en consistent is. Voeg ook je website-URL, openingstijden en een uitgebreide bedrijfsbeschrijving toe.
 • Gebruik foto’s en video’s: Voeg hoogwaardige foto’s en video’s van je bedrijf, producten en diensten toe. Dit maakt je profiel aantrekkelijker en kan potentiële klanten overtuigen om voor jouw bedrijf te kiezen.
 • Beheer je reviews: Moedig tevreden klanten aan om reviews achter te laten en reageer op alle reviews, zowel positief als negatief. Dit toont betrokkenheid en betrouwbaarheid, wat gunstig is voor je lokale SEO-ranking.

2. Gebruik lokale zoekwoorden

Het gebruik van de juiste zoekwoorden is een van de fundamenten van SEO. Voor lokale SEO moet je zoekwoordenonderzoek doen om te begrijpen welke termen je potentiële klanten gebruiken wanneer ze naar producten of diensten in jouw regio zoeken. Volg deze stappen:

 • Zoekwoordenonderzoek: Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ahrefs, of Moz om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor je bedrijf en locatie. Denk aan combinaties van je diensten en je plaats, zoals “kapper in Amsterdam” of “pizza bezorgen Utrecht”.
 • Inhoud optimaliseren: Integreer deze lokale zoekwoorden in je website-inhoud, meta-tags, headers en URL’s. Vermijd keyword stuffing; zorg ervoor dat de zoekwoorden natuurlijk en vloeiend in je content passen.
 • Maak locatiepagina’s aan: Als je meerdere vestigingen hebt, maak dan aparte pagina’s aan voor elke locatie. Zorg ervoor dat elke pagina unieke content heeft die specifiek is voor die vestiging.

3. Verzamel en beheer klantbeoordelingen

Online reviews zijn een belangrijke factor voor lokale SEO. Positieve reviews verbeteren niet alleen je reputatie, maar dragen ook bij aan je positie in de lokale zoekresultaten. Hier is hoe je dit kunt aanpakken:

 • Vraag om reviews: Moedig je tevreden klanten aan om reviews achter te laten op platforms zoals Google Mijn Bedrijf, Yelp en Trustpilot. Dit kan door hen persoonlijk te vragen of door een follow-up e-mail te sturen na een aankoop.
 • Reageer op reviews: Reageer op alle reviews, zowel positief als negatief. Dit toont aan dat je waarde hecht aan klantfeedback en bereid bent om eventuele problemen op te lossen. Het tonen van actieve betrokkenheid kan ook andere klanten aanmoedigen om reviews achter te laten.
 • Deel je reviews: Laat positieve reviews zien op je website en sociale media. Dit kan potentiële klanten verder overtuigen van de kwaliteit van je producten of diensten.

4. Zorg voor consistente contactgegevens

Consistentie in je naam, adres en telefoonnummer (NAT) is essentieel voor lokale SEO. Inconsistenties kunnen leiden tot verwarring bij zowel zoekmachines als potentiële klanten. Hier zijn enkele tips:

 • Controleer je gegevens: Zorg ervoor dat je contactinformatie consistent is op je website, sociale media, en alle online vermeldingen en directories.
 • Gebruik dezelfde notatie: Houd dezelfde notatie aan voor je adres en telefoonnummer op alle platforms. Dit helpt zoekmachines om je informatie te verifiëren en correct weer te geven.
 • Update verouderde informatie: Controleer regelmatig je vermeldingen en werk ze bij als er veranderingen zijn, zoals een nieuw adres of telefoonnummer.

5. Optimaliseer je website voor mobiel gebruik

Veel lokale zoekopdrachten worden uitgevoerd op mobiele apparaten. Daarom is het cruciaal dat je website mobielvriendelijk is. Hier zijn enkele manieren om dit te bereiken:

 • Responsive design: Zorg ervoor dat je website een responsive design heeft, wat betekent dat het zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten. Dit is een belangrijk onderdeel van lokale SEO.
 • Snelle laadtijd: Optimaliseer de laadsnelheid van je website. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om te zien waar je verbeteringen kunt aanbrengen, zoals het comprimeren van afbeeldingen of het minimaliseren van CSS en JavaScript.
 • Gebruiksvriendelijke navigatie: Zorg ervoor dat je website eenvoudig te navigeren is op mobiele apparaten. Gebruik duidelijke menu’s en zorg ervoor dat knoppen en links gemakkelijk klikbaar zijn.

6. Creëer lokale content

Het creëren van content die specifiek gericht is op je lokale gemeenschap kan je helpen om je lokale SEO te verbeteren. Hier zijn enkele ideeën:

 • Blog over lokale evenementen: Schrijf blogposts over lokale evenementen, nieuws en andere onderwerpen die relevant zijn voor je gemeenschap. Dit kan helpen om lokaal verkeer naar je website te trekken.
 • Lokale verhalen en testimonials: Deel verhalen en testimonials van lokale klanten. Dit kan potentiële klanten helpen om zich meer verbonden te voelen met je bedrijf.
 • Samenwerkingen met lokale bedrijven: Schrijf over samenwerkingen met andere lokale bedrijven of organisaties. Dit kan je netwerk vergroten en je zichtbaarheid in de lokale gemeenschap verbeteren.

7. Bouw lokale backlinks

Backlinks van lokale bronnen kunnen je autoriteit en zichtbaarheid in lokale zoekresultaten versterken. Hier zijn enkele manieren om lokale backlinks te verkrijgen:

 • Lokale nieuwswebsites en blogs: Benader lokale nieuwswebsites en blogs om te zien of ze geïnteresseerd zijn in het schrijven over je bedrijf of een samenwerking aan te gaan.
 • Gemeenschapsplatforms: Neem deel aan lokale gemeenschapsplatforms en forums. Deel nuttige informatie en plaats links naar je website waar relevant.
 • Samenwerkingen en partnerschappen: Werk samen met andere lokale bedrijven en organisaties. Dit kan leiden tot backlinks van hun websites naar de jouwe.

8. Gebruik lokale schema markup

Schema markup helpt zoekmachines om je bedrijfsinformatie beter te begrijpen en weer te geven in de zoekresultaten. Hier is hoe je dit kunt implementeren:

 • Wat is schema markup?: Schema markup is code die je aan je website toevoegt om zoekmachines te helpen begrijpen waar je pagina over gaat. Dit kan informatie bevatten zoals je bedrijfsnaam, adres, openingstijden en meer.
 • Implementeren van schema markup: Gebruik tools zoals Google’s Structured Data Markup Helper om schema markup aan je website toe te voegen. Voeg informatie toe die specifiek is voor je bedrijf en locatie.
 • Voordelen van schema markup: Door schema markup te gebruiken, kan je bedrijfsinformatie prominenter en gedetailleerder worden weergegeven in de zoekresultaten, wat kan leiden tot een hogere click-through rate (CTR). Dit heeft direct invloed op je lokale SEO.

9. Registreer je bedrijf bij andere zoekmachines en directories

Hoewel Google de grootste zoekmachine is, is het belangrijk om ook andere platforms te benutten. Hier is hoe je dit kunt doen:

 • Bing Places for Business: Registreer je bedrijf bij Bing Places. Dit kan je helpen om zichtbaar te zijn voor gebruikers die Bing gebruiken als hun zoekmachine.
 • Apple Maps: Registreer je bedrijf bij Apple Maps om zichtbaar te zijn voor gebruikers van Apple-apparaten.
 • Andere directories: Meld je aan bij lokale bedrijvengidsen en directories zoals Yelp, Foursquare, en andere relevante platforms. Dit vergroot je online aanwezigheid en helpt potentiële klanten om je te vinden.

10. Monitor en analyseer je resultaten

Het is belangrijk om je lokale SEO-inspanningen te monitoren en te analyseren om te zien wat werkt en waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Hier zijn enkele tips:

 • Gebruik Google Analytics: Google Analytics biedt waardevolle inzichten in het verkeer naar je website. Let op metrics zoals organisch verkeer, bounce rate, en conversies.
 • Google Search Console: Gebruik Google Search Console om te zien hoe je website presteert in de zoekresultaten. Dit kan je helpen om zoekwoorden te identificeren waarop je goed scoort en gebieden waar je verbeteringen kunt aanbrengen.
 • Lokale SEO-tools: Overweeg het gebruik van lokale SEO-tools zoals Ahrefs of BrightLocal om je lokale SEO-prestaties te volgen en te verbeteren.
 • Regelmatige audits: Voer regelmatig SEO-audits uit om technische problemen te identificeren en op te lossen, zoals gebroken links, trage laadtijden en duplicate content.

 

Door deze uitgebreide stappen te volgen, kun je je website effectief optimaliseren voor lokale SEO, je zichtbaarheid in de zoekresultaten verbeteren en meer lokaal verkeer aantrekken. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer klanten en groei voor je bedrijf.

Heb jij geen tijd of kennis om jou SEO bij te houden of de website te optimaliseren? JP Marketings bied specialistische hulp bij het doen van de SEO van jou onderneming!

Volg ons
Recente posts