Favicon online marketing bureau JP Marketings Rotterdam
website laten maken

Website Laten Maken Kosten Wat je kunt verwachten

Een website laten maken is een belangrijke stap voor zowel bedrijven als particulieren die online aanwezigheid willen creëren. Of je nu een persoonlijke blog, een zakelijke website of een e-commerceplatform wilt, de kosten van het ontwikkelen van een website kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op de kosten en factoren die van invloed zijn op het budget voor het laten maken van een website.

website laten maken, Kosten op een rijtje

Hier zijn enkele schattingen van de kosten voor het laten maken van een website, afhankelijk van het type website en de gewenste functionaliteiten:

Houd er rekening mee dat deze bedragen algemene schattingen zijn en de werkelijke kosten kunnen variëren op basis van specifieke behoeften en de keuze van ontwikkelaar of bureau. Laten we in detail bespreken welke factoren de kosten beïnvloeden.

Soorten Websites en Kosten

De aard van de website die je wilt laten maken, is een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten. Laten we enkele veelvoorkomende typen websites en de bijbehorende geschatte bedragen bespreken:

1. Statische website (€500-€1500)

Een statische website is een eenvoudige en basale vorm van een online aanwezigheid. Dit type website bestaat meestal uit een paar pagina’s met tekst, afbeeldingen en contactgegevens. De kosten voor het maken van een statische website kunnen variëren van €500 tot €1.500, afhankelijk van verschillende factoren:

 • Aantal Pagina’s: Het aantal pagina’s op je website heeft invloed op de kosten. Meer pagina’s betekenen meer inhoud en ontwerpwerk.
 • Grafisch Ontwerp: Als je een aantrekkelijk en op maat gemaakt ontwerp wilt, kunnen de kosten toenemen.
 • Responsief Ontwerp: Zorg ervoor dat je website goed wordt weergegeven op verschillende apparaten, zoals smartphones en tablets. Responsief ontwerp kan extra kosten met zich meebrengen.

Een statische website is geschikt voor kleine bedrijven of individuen die alleen basisinformatie willen delen zonder veel interactiviteit.  

2. Dynamische Website (€1.500 - €5.000)

Dynamische websites zijn geavanceerder dan statische websites en bevatten vaak een Content Management System (CMS) waarmee je gemakkelijk inhoud kunt toevoegen en bijwerken. De kosten voor het maken van een dynamische website variëren van €1.500 tot €5.000 en zijn afhankelijk van de volgende factoren:


 • Complexiteit van het CMS: De keuze van het CMS kan de kosten beïnvloeden. Populaire CMS’en zoals WordPress zijn doorgaans kostenefficiënt, terwijl aangepaste CMS-oplossingen duurder kunnen zijn.
 • Aantal Pagina’s en Functionaliteiten: Meer pagina’s en complexe functies, zoals contactformulieren, nieuwssecties en galerijen, kunnen de kosten verhogen.
 • Aangepast Ontwerp: Als je een uniek ontwerp wilt, zal dit extra kosten met zich meebrengen.

Dynamische websites zijn ideaal voor bedrijven die regelmatig inhoud willen bijwerken en beheren zonder veel technische kennis.

3. E-commerce Website (€2.000 - €10.000 of meer)

E-commerce websites zijn bedoeld voor online verkoop van producten en diensten. De kosten voor het laten maken van een e-commerce website variëren sterk, van €2.000 tot €10.000 of meer, afhankelijk van verschillende factoren:

 • Aantal Producten: De omvang van je webwinkel, oftewel het aantal producten dat je aanbiedt, heeft een grote invloed op de kosten.
 • Betalingssystemen: Integratie van verschillende betalingsmethoden, zoals creditcards en PayPal, kan extra kosten met zich meebrengen.
 • Voorraadbeheer: Geavanceerd voorraadbeheer en bestelverwerkingssystemen kunnen de kosten verhogen.
 • Beveiliging: E-commerce websites vereisen robuuste beveiliging om gevoelige informatie te beschermen, wat extra kosten kan veroorzaken.

E-commerce websites zijn ideaal voor bedrijven die producten online willen verkopen en betalingsverwerking nodig hebben.

4. Maatwerk Webapplicaties (€5.000 - €50.000 of meer)

Maatwerk webapplicaties zijn complexe websites die specifieke functies bieden, zoals online reserveringen, lidmaatschapsbeheer of geavanceerde databases. De kosten voor het maken van maatwerk webapplicaties variëren van €5.000 tot €50.000 of meer, afhankelijk van de volgende factoren:

 • Complexiteit van de Functionaliteiten: Hoe complexer de gewenste functies, hoe hoger de kosten.
 • Ontwikkelingstijd: Maatwerk ontwikkeling vergt meer tijd en expertise, wat de kosten verhoogt.
 • Onderhoud: Maatwerk webapplicaties vereisen vaak doorlopend onderhoud en updates, wat extra kosten met zich meebrengt.

Maatwerk webapplicaties zijn geschikt voor bedrijven met unieke behoeften die niet kunnen worden vervuld door standaardoplossingen. Ze bieden een hoog niveau van aanpasbaarheid en functionaliteit. Het is van vitaal belang om de kosten van het maken van je website zorgvuldig te overwegen en te plannen op basis van je specifieke behoeften en budget. Houd er rekening mee dat dit slechts geschatte bedragen zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de ontwikkelaar of het bureau dat je inhuurt en eventuele extra diensten zoals SEO-optimalisatie. Zorg ervoor dat je samenwerkt met een betrouwbare en ervaren partner om de beste waarde voor je investering te krijgen.
CMS

Content Management System (CMS)

Het gebruik van een CMS kan de kosten en het beheer van je website vereenvoudigen. Populaire CMS’en zoals WordPress, Joomla of Drupal zijn kostenefficiënt omdat ze al veel functionaliteiten bieden. De installatie en configuratie van een CMS kunnen tussen €500 en €2.000 kosten. Aangepaste CMS-oplossingen kunnen echter aanzienlijk duurder zijn.

Hosting en Domeinnaam

Naast de ontwikkelingskosten moet je rekening houden met doorlopende kosten voor hosting en een domeinnaam. Hostingprijzen variëren afhankelijk van de hostingprovider en de gewenste specificaties, maar kunnen variëren van €5 tot €50 per maand. Domeinnamen kosten meestal €10 tot €50 per jaar.

Onderhoud en Updates

Websites vereisen regelmatig onderhoud en updates, vooral als je een CMS gebruikt. De doorlopende kosten voor onderhoud kunnen variëren van €500 tot €2.000 per jaar, afhankelijk van de omvang van je site en de behoeften aan updates. JP Marketings bied voordelige en kwalitatief uitstekende onderhoud aan voor je wordpress website! Neem een kijkje door HIER te klikken

Keuze van Ontwikkelaar of Bureau

De keuze van de ontwikkelaar of het ontwikkelingsbureau is ook van invloed op de kosten. Freelancers kunnen tarieven hanteren van €25 tot €100 per uur, afhankelijk van hun ervaring en locatie. Grotere ontwikkelingsbureaus kunnen hogere uurtarieven hebben, maar bieden vaak meer expertise en een breed scala aan diensten.

SEO-Optimalisatie

Voor wie geïnteresseerd is in het verbeteren van de zoekmachine zichtbaarheid, is SEO-optimalisatie een belangrijk aspect. SEO kan variëren in prijs, afhankelijk van de omvang van het project. De kosten voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines variëren van €500 tot €5.000 of meer, afhankelijk van de concurrentie en de gewenste resultaten.

Conclusie

Het laten maken van een website is een investering in je online aanwezigheid en kan bijdragen aan het succes van je bedrijf of project. De kosten variëren aanzienlijk, afhankelijk van het type website, ontwerp, functionaliteiten en de ontwikkelaar of het bureau dat je inhuurt. Het is van cruciaal belang om duidelijk te zijn over je doelen en vereisten bij het bespreken van de kosten met ontwikkelaars of bureaus. Vergelijk offertes en vraag om referenties om de juiste partner te vinden die binnen je budget past. Onthoud dat kwaliteit en functionaliteit van je website belangrijker zijn dan puur naar de kosten te kijken, want een effectieve website kan zichzelf uiteindelijk terugver

Wellicht ook interessant